|
Oglądasz wypowiedzi znalezione dla hasła: glukoza fruktoza
Temat: odpowiedzi - biologia
Witam,
potrzebuje odp na pare pytan z biologi:
przyporządkuj:
narządy ukladu pokarmowego:
1.slinianki
2.wątroba
3.odbytnica
4.zołądek
funkcje:
a. zakwaszanie tresci pokarmowej
b. nawilzanie tresci pokarmowej
c. wydzielanie amylazy
d. wydzielanie pepsyny
gromadzenie niestrawionych resztek pokarmu
e. wydzielanie soli zolciowych
1-?
2- ?
3-?
4-?
II.
uzupełnij shcematyczny zapis trawienia skladników pokarmu podając do kazdej strzalki nazwe enzymu zaangazowanego w dany proces
a. skrobia ---> maltoza;
b. sacharoza ----> glukoza + fruktoza
c. lipidy ----> glicerol + kwasy tluszczowe
d. białka ---> krótkie peptydy
bardzo prosze o odp do tych pytan
http://www.ifotos.pl/uploaded/133905.JPG jjeszcze tutaj jest pare pytan L) plz
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: proste pytanie, na co dzielimy cukry
CUKRY PROSTE
(monosacharydy)
np. glukoza, fruktoza
DWUCUKRY
(disacharydy)
np. sacharoza, maltoza, laktoza
WIELOCUKRY
(polisacharydy)
np. skrobia, celuloza
Taki podział mam w mojej książce od chemii , więc powinno być dobrze!
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Chemia
2.
Cukry dzielimy na proste (monosacharydy) i złożone. Przykłady cukrów prostych: glukoza, fruktoza, ryboza.
Cukry złożone dzielimy na dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Przykłady dwucukrów: sacharoza, laktoza, maltoza, celobioza. Przykłady wielocukrów: skrobia, celuloza
3.
ciało stałe
barwy białej
bezwonna
bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie
smak słodki dnia 31 Mar 2008 16:43, w całości zmieniany 1 raz
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Nutellę
Użytkownik "Jacek Krzyzanowski" <krzy@machina.pkp.com.plnapisał w wiadomości iza <zoj@poczta.onet.plnapisali:
| I madry to lekarz, bo cukry proste plus tluszcze = miazdzyca. ^^^^^^^^^^^^ Jestes tego calkowicie pewna ?
Tak, cukry proste, czyli np.glukoza, fruktoza plus tluszcze sa wysoce miazdzycujace. Nawet tak "niewinna" fruktoza zalegla na czarej liscie, poniewaz szybciutko konwertuje w glukoze. Moj blad w kontekcie nutelli polegal na tym, ze nie dopisalam: dwucukry, do jakich zalicza sie sacharoza czy maltoza. Na obrone zas mam fakt, ze ten popularny i zjadany w szalonych ilosciach dwucukier (sach.) blyskawicznie rozpada sie na cukry proste. zdrowaski Iza
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Nutellę
iza wrote:
Tak, cukry proste, czyli np.glukoza, fruktoza plus tluszcze sa wysoce miazdzycujace. Nawet tak "niewinna" fruktoza zalegla na czarej liscie, poniewaz szybciutko konwertuje w glukoze. Moj blad w kontekcie nutelli polegal na tym, ze nie dopisalam: dwucukry, do jakich zalicza sie sacharoza czy maltoza. Na obrone zas mam fakt, ze ten popularny i zjadany w szalonych ilosciach dwucukier (sach.) blyskawicznie rozpada sie na cukry proste.
No widzisz:) Za to już prędzej zaliczysz plonka! O ile wiesz o czym mówisz na tej pretensjonalnej grupie twoje szanse na plonka rosną ogromnie! Boszsz... że też ci się chciało przejść przez te wszystkie durne teksty o "szkole, mamusi, kompie"... he, he... Ty to masz nerwy! Moon
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Stezenie procentowe celulozy
no oczywiscie Twoj sposob jest poprawny bo zgodny z definicja stezenia procentowego;) przeciez Cp=[m(substancji)/m(roztwowru)]*100% a jesli gestosc celulozy jest inna niz 1g/cm3 (a na pewno nie jest;))to sie myla i to ostro;)
A czy celuloza jest rozpuszczalna w wodzie :) Może glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza...... Ale celuloza mi śmierdzi watą i drewnem.
Pozdrawiam Artur Gołdyn
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Zbędne kilogramy? To nasz problem z przeszłości
Zbędne kilogramy? To nasz problem z przeszłości "Syrop słodowy zawiera mnóstwo fruktozy i jest wściekle kaloryczny,
dużo bardziej niż zwykły cukier,..."
Zacząłem czytać z zainteresowaniem, ale gdy doszedłem do powyższego
fragmentu, ręce mi opadły (a i szczęka też).
Co za IGNORANCJA!!!!!!!!!!
Po pierwsze, kaloryczność wszystkich cukrów (a właściwie
węglowodanów)jest w praktyce identyczna: glukoza, fruktoza, maltoza,
sacharoza, a także skrobia.
"Wściekle kaloryczny" to podwójny nonsens!
Na wagę, to fruktoza jest tak kaloryczna jak glukoza, ależe dwa razy
słodsza, to po osłodzeniu do tego samego poziomu słodkości
subiektywnej kalorii jest MNIEJ (dokładniej o 40%).
Ale TRZECI NONSENS polega na tym, że w syropie słodowym fruktozy NIE
MA !!!!!
W syropie słodowym główne cukry to maltoza i glukoza. Maltoza, to w
uproszczeniu dwie glukozy, w przeciwieństwie do sacharozy będącej
złożeniem jednej glukozy i jednej fruktozy.
GANGRENĄ dla problemów otyłości jest właśnie GLUKOZA a nie fruktoza.
Tym samym syrop jest gorszy od zwykłego cukru. Fruktoza byłaby dużo
lepsza.
Ba! O ile indeks glikemiczny glukozy wynosi 100 a fruktozy TYLKO 22,
to indeks maltozy z syropu wynosi AŻ 105. Zwykły cukier ma 70.
Fruktozowe dżemy - jedno z ważniejszych pomysłów diety Montignaca.
A TA GŁUPIA narzeka na fruktozę. Nóż się w kieszeni otwiera.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: jak stracic brzuch?
Odetnij (jeśli oczywiście konsumujesz): fast-foody, słodkie napoje gazowane i
soki,nektary, nadmierne ilości owoców (jakieś trzeba jeść, ale zjedzenie
kilograma winogron, czy bananów, niekoniecznie sprzyja płaskiemu brzuchowi),
białe pieczywo (zastąp ciemnym), słodkie płatki (zastąp musli), słodzone
jogurty, serki, budynie, deserki, itd. wszystko co zawiera dużo cukrów prostych
(glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, itd.), produkty
wysokoprzetworzone,PIWO i wszelkie alko, itd.
Zwiększ: warzywa, pełne ziarna, BIAŁKO (chude mięso, ryby, raczej mniej wieprza
niż więcej), ponoć trzeba spożywać min. 1g białka na 1kg masy ciała, wodę
mineralną, kwaśne owoce, jeśli lubisz, to zieloną herbatę, itd.
Ostatnio przeczytałam, że najlepsze treningi na tłuszcz na brzuchu to interwały.
Znajdź sobie na onecie artykuł "Szybcy i spoceni", coś w tym stylu. Sama
zauważyłam całkiem niezłe rezultaty już po 2 tygodniach stosowania interwałów.
To tak bardzo w skrócie. Polecam też książkę "Dieta szczęścia".
Powodzenia.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: zadamie z chemii
1) sacharoza + H2O -> glukoza + fruktoza
1 mol sacharozy - 1 mol glukozy
342g - 180g
10 kg - x
x=5,26 kg glukozy
100%-5,26 kg glukozy
80% - x
x=4.21 kg glukozy
2)1 mol sacharozy- 1 mol glukozy
342g - 180 g
1kg - x
x=
0,53kg glukozy
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Cukier i inne substancje słodzące
Wypowiem sie co do zebow :-) Sacharoza jest najgorsza wsrod cukrow tzn
najabrdziej kariogenna - sprzyjajaca prochnicy. Glukoza/fruktoza mniej,
aczkolwiek rowniez nie sa zdrowe dla zebow. Dodatkowo fruktoza tuczy bardziej
niz glukoza :-) Najmniej szkodzi skrobia. Za to substytuty cukru, takie jak
ksylitol i sorbitol w ogole nie ulegaja fermentacji.
Ja kupuje kaszki z firmy Holle, sa bez cukru i pelnoziarniste. W normalnych
krajach UE mozna kupic kaszki bez cukru, no ale w Polsce lepiej leczyc prochnice
:P a ta wsrod dzieci ma sie doskonale, wrecz kwitnie :P
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: pytanie o slodycze
Deser - posiłek spożywany tuż po obiedzie, jest z reguły słodki, a do tego -
polecany jako jeden z podstawowych codziennych posiłków. Nie na próżno nasi
przodkowie wymyślili (empirycznie), że cukier spożywany po głównym posiłku dnia
ułatwia trawienie i i zapobiega nadmiernej ospałości spowodowanej mobilizacją
układu trawiennego.
Proces trawienia, szczególnie produktów i potraw tzw. ciężkostrawnych,
mobilizuje w obrębie narządów trawiennych bardzo duże ilości krwi (dzięki której
narządy te mogą efektywnie wykonywać w tym czasie swoje zadania). W tym samym
momencie słabiej ukrwiony (a tym samym słabiej odżywiony) jest nasz mózg. W ten
sposób powstaje uczucie osłabienia i senności po obfitym posiłku. Aby temu,
przynajmniej częściowo, zapobiec zjadamy coś słodkiego. Cukier (glukoza,
fruktoza) obecny w słodkich produktach szybko dostaje się do krwi i tym samym
(jako podstawowe paliwo dla układu nerwowego) odżywia mózg, zwiększając
efektywność jego działania, tzw. "jasność umysłu"
Tak jak wszędzie, tak i w tym przypadku ważne jest jednak aby z tymi słodyczami
nie przeholować - MOŻNA I TO CO NIE MOŻNA, BYLE Z WOLNA I OSTROŻNA :)
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Syrop kukurydziany - prosze o informacje...
brenya napisała:
> Kurcze, czy ja pisze po chinsku? Zadalam konkretne pytanie i albo otrzymuje
> odpowiedz typu "niech Ci bedzie" w odpowiedzi na nie moje slowa, albo "nikt ci
> poważnie nie odpowie, skoro swoje wiesz".
Wyluzuj... :-)))) trochę poczucia humoru ! Napisałam "niech Ci będzie" , bo to
Twoje ( Uuups ! Sorryy !!!! nie Twoje !!! ) tłumaczenie mnie rozbawiło, ale już
nie chciało mi się prostować. No.. lepiej już ? ;-)
> Otoz nie wiem! I chcialabym sie dowiedziec.
Własnie jak Ci słusznie podpowiedziano przeczytaj wątek "WĘGLOWODANY - kilka
faktów" i masz odpowiedź jak na dłoni.
> Dlaczego syrop kukurydziany jest zachwalany w sklepach ze zdrowa zywnoscia,
Dlatego, że chcą go sprzedać.
> a inni mowia, ze to cos czego trzeba unikac jak ognia, bo cukier buraczany
> jest lepszy...
Cukier jest .. cukier ... jest cukier, a to wszystko = glukoza/fruktoza.
czyli : NADMIAR jest szkodliwy jak opisałam w cytowanym powyżej wątku.
No i.. ? pomogło ? :-)))))
Monaluiza
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Syrop kukurydziany - prosze o informacje...
Monaluiza,
Doceniam szczerze Twoja chec niesienia pomocy i probe odpowiedzi na moje
pytania. Otoz, ja wiem, ze cukier to cukier i wbrew pozorom znane sa mi
informacje zawarte w watku nt. weglowodanow. Z jakiegos jednak powodu np.
cukier trzcinowy uwazany jest za lepszy od buraczanego. Dlaczego? Wszakze
cukier to cukier. NIe udzielilas mi odpowiedzi na pytanie, ktore brzmialo -
czym rozni sie cukier buraczany, od syropu kukurydzianego. Np. czy ma wiecej
kalorii, czy kukurydziany to prosta glukoza, fruktoza, a moze jeszcze co
innego? Przyznasz wiec, ze Twoja odpowiedz jest mocno niepelna i zbywajaca.
Analogicznie bowiem na pytanie, czym rozni sie smalec od oliwy z oliwek,
moglabys powiedziec, ze tluszcz to tluszcz i nie nalezy go duzo jesc. Mam
nadzieje, ze widzisz analogie.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: węglowodany i cukry
Producent żywności znakując środek spożywczy wartością odżywczą dotyczącą
zawartości węglowodanów, czyli wszelkich węglowodanów podlegających procesom
metabolicznym w organizmie człowieka, podaje na opakowaniu środka spożywczego
zawartość tych składników w następujący sposób: węglowodany (g), w tym:
1) cukry * (g);
2) alkohole wielowodorotlenowe (poliole) (g);
3) skrobia (g).
* cukry - wszystkie cukry proste (glukoza, fruktoza) i dwucukry (sacharoza,
laktoza) obecne w żywności, z wyłączeniem alkoholi wielowodorotlenowych;
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Ooooooooops! twoja najwieksza gafa
Zdarzenie miało miejsce na Politechnice Rzeszowskiej w czasie zajeć laboratoryjnych z biochemii, dodam ze jeden z naszych kolegów miał ksywę Mendoza. Otóż aby zaliczyć dane ćwiczenie trzeba było wykonać konkretne doświadcenie i zaliczyć teorię. Pani dr odpytywała wiec studentów najczęściej w czasie robienia doświadczenia. I tak podeszła do dwóch studentów i pyta: jakie rodzaje cukrów powstają w tym doświadczeniu, a jeden z nich bez zastanowienia: glukoza, fruktoza i mendoza - grupa ryknęła śmiechem a pani dr nie iwedziała o co chodzi tylko z poważna miną odpowiedziałą - takiego cukru nie ma.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Wojna o cukier w napojach
A jaki to problem? Cukier jest potrzebny. ...przetwarzamy go na energię. Soki/napoje określane jako bez
dodatku cukru mają tego cukru mniej więcej tyle samo co inne (około
10% masy napoju/soku). A inne produkty spożywcze mają go jesczcze
wiecej. Jeżeli chodzi o nadwagę to może je powodować tak sacharoza
(tez cukier z cukiernicy) jak i cukry proste (glukoza, fruktoza ..ta
z owoców, laktoza z mleka). Nie można postawic znaku równa się
pomiędzy jem cukier a jestem gruby, to duże uproszczenie. Całe te
cukry to marketingowe ble ble. Nasze mamy i babcie sypią do konfitur
zwykły cukier i co...znaczy że ble? W produktach spożywczych jest
masa innych substancji o wiele bardziej szkodliwych niż cukier a
jakos nikt specjalnie nie przejmuje się.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Slodycze bezcukrowe :-o
Gość portalu: małgosia napisał(a):
> cukru to one może nie zawierają, ale na pewno maja tłuszcz, więc niewiele
> skorzystasz.
> Aspartam- polipeptyd
> glukoza, fruktoza-cukry
Ale nie te kalorie (w przeliczeniu na ilosc) co sacharoza, i nie smakuja tak
bakteriom nazebnym. Poza tym praktycznie tego nie uzywam ani nie bardzo mam
zamiar, latwo mnei mdli tak czy inaczej, kwestia przyzwyczajenia. Lepsze to
wszystko i tak niz sacharoza (cukier w popularnym znaczeniu).
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Chirimolla
pl.wikipedia.org/wiki/FlaszowiecCherymoja
(inne nazwy: Flaszowiec
peruwiański, Czerymoja, Jabłko budyniowe)
(Annona cherimoya)
Rodzina: flaszowcowate (Annonaceae)
Zwane też czerymoja, jabłko budyniowe.
Jest małym drzewem (do 7 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej. Występuje
w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Chętnie rośnie na terenach powyżej
800 m npm.
Owoc ma sercowaty kształt i wielkość około 30 cm - powstaje przez zrośnięcie
się dna kwiatowego i wielu owocków. Wewnątrz owocu znajdują się kremowy miąższ
o łagodnym słodko - kwaśnym smaku oraz niejadalne nasiona. Miąższ można
spożywać na surowo (np. w sałatkach owocowych ) lub wykorzystywać do lodów,
sorbetów, koktajli i jogurtów. Może również stanowić dodatek do likierów,
koniaku i soku cytrynowego. Miąższ można przyprawiać wanilią, cynamonem,
pieprzem, cukrem lub curry. Ograniczeniem dla handlu międzynarodowego owocami
cherymoi jest to, że źle znosi podróże - należy go przechowywać w chłodzie.
Zerwane dojrzałe owoce można przechowywać tylko tydzień.
Owoc cherymoi zawiera około 15% cukrów (w równych ilościach: glukoza, fruktoza
i sacharoza), witaminę C (do 40 mg/100 g), jest również bogaty w wapń i fosfor.
100g owocu dostarcza 90 kalorii (377 dżuli).
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Co byście smacznego zrobili?
Żyra, ja rozumiem, że to poważnie, i że dieta, ale, do licha, jaka?
Tzn. nie wtrącam się w sprawy zdrowotne Twoje czy rodziny, ale trudno mi sobie
wyobrazić przypadłość i stosowną do niej dietę, która pozwalałaby na białe
pieczywo i zwykłą mąkę, no i SÓL!!!, a na zioła nie. Która pozwala na cukier,
ale nie na dżem (który można zrobić z glukozą, fruktozą albo jakimś innym
wynalazkiem). A z warzyw dopuszcza tylko ziemniaki, marchew i buraki. Sorry, ale
jakąś szarlatanerią mi to trąci.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: co jeśc na diecie Atkinsa - nieskowęglowodanowa
co jeśc na diecie Atkinsa - nieskowęglowodanowa Super dieta, w moi przypadku wreszcie cos co działa. Tylko ta monotonia. Z
jadłospisu wypało wszystko co zawier węglowodany, poza warzywami. Odpada maka,
cukier i wszytko co cukier zawiera (także glukoza, fruktoza i inne),
stączkowe, ziemniaki, ryż, słodkie owoce, w tym cytrusy...
Potrzebuję jakieś pomysły na potrawy z mięsa (wszlkiego rodzaju wariacje
kotleta i sztuki mięsa już ograne) zwłaszcza mielonego, jaja (ile mozna jeśc
jajecznicę, sadzone i omlet na zamianę), cos ciekawego z ryb, pomysły na ser
inaczej.
Cos z bakłażanów, cukini, papryki, pomidorów, kalafiora, fasolki szparagowej.
Z przystawkami i sałatkami sobie radzę, dania główne to większy problem. Żeby
było smacznie i nie monotonnie i nie mialo węglowodanów. Tłuszcz nie jest
problemem.
Pomocy!
ps. please, nie mówcie mi, że sie zatkam cholesterolem bo mi w końcu spadł
właśnie na tej diecie i jest idealny pierwszy raz od 10 lat
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: rozszerzanie diety malemu alergikowi
no właśnie też jestem ciekawa, jak lekarka, na oko? no by niby jak
inaczej, w tym wieku u dzieci testy nie wychodzą. Poza tym to cukier
ma różne postacie, może to być glukoza, fruktoza, sacharoza itp., no
i sokro tak, to przecież, cukry proste są w prawie każdym jedzonku.
Nie tylko w owocach, ale też w warzywach;-) uczula może idź z
dzidziusiem jeszcze do innego lekarza, tak dla pewności...
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Proszę o wpisy - Postępy w leczeniu kandydozy.
Hej Butrym1,
ja tylko na moment w sprawie dołków i dołów. Wierz mi, że całkowite odstawienie
cukrów (pod każdą nazwą i postacią) bardzo poprawi Tobie nastrój! Cierpliwości!
Ale na początku będzie gorzej, niestety. Toksyny i głodny drożdżak będą wysyłały
do mózgu informacje o głodzie; będziesz miał niesamowite łaknienie słodyczy;
będziesz chodził po ścianach; nastrój będzie zmieniał się z szybkością
wodospadu, najczęsciej doprowadzając do łez! Ale musisz, to przetrzymać, a
będzie dobrze i już tylko lepiej. Przeszłam, to. Poprawa nastroju, mniejsza
nerwowość i agresja, chęć do życia wróciły do mnie po ok. 6 miesiącach leczenia
i względnej diety. Piszę względnej, bo nie wiedziałam, że glukoza, fruktoza,
miód i słody, to odżywka drożdżaka. Odstawiłam tylko sacharozę. Być może
trwałoby, to krócej! No i lepiej sypiam.
Pozdrawiam.
P.S. Mój lekarz powiedział, że ludzie z kandydozą tracą znajomych, przyjaciół,
najbliższych, bo nie można z nimi wytrzymać. Myślę, że to prawda. Ja nawet ze
sobą nie mogłam wytrzymać, tak jakbym to nie była ja.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: aspartam
ico to ma wspolnego? Fruktoza, właściwie D(-)-fruktoza (C6H12O6, cukier owocowy, lewuloza),
ketoheksoza, substancja krystaliczna o słodkim smaku,
Glukoza, glikoza, cukier gronowy (C6H12O6), cukier prosty o 6 atomach węgla
(heksoza, węglowodany), bezbarwna substancja o słodkim smaku
Heksozy, monosacharydy zawierające sześć atomów węgla w cząsteczce. Do
najważniejszych należą: glukoza, fruktoza (węglowodany).
Cukrzyca, przewlekła choroba przemiany materii (moczówka cukrowa) dotycząca
pierwotnie metabolizmu węglowodanów, a wtórnie tłuszczów i białek...
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: dieta Konrada werthmanna-ktos stosowal?
O marchwi napisałam w tym znaczeniu, iż taka słodycz(naturalna)z warzyw i
owoców, mi wystarcza teraz.
Nie mam chcicy na czekoladę, cukierki, ciastka. Jesli jest to minimalna,ale
taka, że nie musze z tym walczyć.
Po prostu wiem, że to niezdrowe i niewarto się zasmiecac. Oczywisćie od czassu
do czasu mam zamiar zjesc ciasteczko, bo nie o to chodzi, aby sobie wszystkiego
odmawiać w życiu. Ale napewno będzie minimalne słodzone nierafinowanym tylko
cukrem.
Mówię o stanie obecnym - po prostu nie mam na to ochoty. Wolę jabłko bądz inny
owoc.
Od dwóch miesięcy nie jem nic z cukrem. Kompletnie. Sztuczne słodziki, też out,
miodu też nie jadłam. Glukoza, fruktoza- tez była odrzucona.
Teraz jestem na etapie powolnego wdrażania nnych produktów żywnościowych.
Skończyłam dietę 5 dni temu.
Obserwuję organizm i czuję co mi nie służy.
Schudłam 5 kg.
Ale żęby wytrwać - potrzebna jest motywacja.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Potworne gazy!!!!!!
I ja tu dorzucę swoje trzy grosze. Też mam chyba tę postać 3-cią IBS. Bez zaparć i biegunek bardzo silne wzdęcia brzucha połączone z bólami kolkowymi głównie w prawej stronie brzucha poniżej pępka. Pojawiają sie rano po przebudzeniu i nieraz trwają cały dzień, choc bywaja dni bez tych dolegliwości.
Ostanio znalazłem gdzies informacje, że gazy mogą pochodzić od nadmiaru fruktozy.
Nadmiar jej ożywia beztlenowe bakterie w jelitach które produkują więcej gazów.
Wg. Wikipediii :
"Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc), jest to monosacharyd (cukier prosty) występujący w owocach i miodzie.
Wchodzi w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza).
Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować
biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie cholesterolu. W wątrobie fruktoza zostaje przetworzona w
glukozę i w tej postaci wykorzystywana jest przez organizm. W spermie fruktoza spełnia rolę materiału energetycznego plemników".
Może mniej miodu i owoców !!! Ale to przewrót w leczeniu IBS tam raczej sie zaleca TE PRODUKTY.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Dlaczego cukier różni się smakiem
Cukier to nie jest mieszanina tylko związek chemiczny zwany
węglowodanem.
Cukier prosty; glukoza, fruktoza - C6H12O6
Cukier złożony; sacharoza np. buraczany - C12H22O11
Pod wpływem kwasu następuje rozpad sacharozy na cukry proste
C12H22O11+H2O -kwas-> C6H12O6+C6H12O6
Proces ten nazwany jest inwersją, a cukier cukrem inwertorowanym.
Na skale przemysłową stosuje się kwas solny HCl a potem redukuje. W
domu można dać kwasek cytrynowy.
Sposobem tym otrzymuje się miód sztuczny. Aby był zbliżony do
orginału dodaje się karmelu.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: pod jaką postacią najlepiej spożywać węglowodany?
Węglowodany (cukry) stanowią główne źródło energii. W przeciętnej
racji pokarmowej węglowodany powinny dostarczać 50 - 60% energii z
pożywienia (w ciągu dnia), dlatego też powinniśmy spożywać dość dużo
produktów je zawierających. Węglowodany najlepiej spożywać w postaci
węglowodanów złożonych (monosacharydów), których głównym
przedstawicielem jest skrobia. W przeciwieństwie do cukrów prostych
polisacharydy nie mają żadnego smaku. W dużych ilościach węglowodany
złożone występują głównie w produktach zbożowych (pieczywo, kasze,
mąki, makarony, ryż) oraz w ziemniakach. Produkty te zawierają
ponadto nieprzyswajalne węglowodany czyli błonnik pokarmowy.
Unikać natomiast należy cukrów prostych, zwłaszcza sacharozy
(dwucukru), a zwłaszcza cukru białego, słodyczy, wyrobów
cukierniczych. Są one bowiem źródłem tzw. „pustych kalorii”. Cukry
proste (glukoza, fruktoza) występują w owocach, stąd czujemy ich
słodki smak, ponadto szybko ulegają wchłonięciu do krwi. Dużo
fruktozy jest np. w winogronach, stąd powinni na nie uważać osoby
chore na cukrzycę.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: nietolerancja fruktozy - jak sprawdzić?
1. nietolerancja fruktozy to nie alergia tylko zaburzenie enzymatyczne. Na
cukier prosty jakim jest fruktoza nie można się uczulić.
2. Są znane trzy rodzaje defektów metabolizmu fruktozy. Wszystkie (2- dają
b.ciężkie objawy, 1 postać łagodna) dają objawy w wieku niemowlęcym- od
momentu pojawieniu się w diecie sacharozy (glukoza+fruktoza) Nietolerancji
fruktozy się nie nabywa.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Dzieci jedzą śmieci
gumitex napisała:
> No właśnie, jeśli chodzi o soki, to miałam ciekawą dyskusję z moją mamą,
która
> twierdzi, że domowy kompot jest dużo zdrowszy niż sok z kartonu. Nie dała się
> przekonać, że soki (bez dodatku cukru) są zdrowsze, przynajmniej ze względu
na
> zęby i ilość kalorii. W kompocie mojej mamy na ok 1,5 litra wody są
> przynajmniej 2-3 czubate łyżki cukru (w zależności od kwaśności owoców).
>
Te dwie-trzy czubate lyzki cukru na 1,5 l to i tak malo. Sok pomaranczowy,
zrobiony z koncetratow powinien miec po rozlaniu tzw. 11,2°Bx, czyli 11,2%
suchej substanci (natomiast zapakowany z soku tzw. bezposredniego, nie
zrobionego z koncetratu ma ich miec 10.0, czyli nieco mniej).
Ale jak myslisz? Czym jest glowny skladnik tych 11,2%? No wlasnie: glownie
cukrami, moze nie czysta sacharoza. jak cukier bialy, ale glukoza, fruktoza
(czyli cukrami prostymi). To nie ten cukier jest wazny, tylko inne zwiazki
wystepujace w soku, tzw. wtorne zwiazki wzrostowe. Sok posiada pare parametrow,
ktorych kompot zrobiony w domu nie posiada w takich ilosciach.
Na korzysc soku z kartonika moze jeszcze przemawiac fakt, ze obrobka
termiczna jest mniej obciazajaca, niz gotowane w domu soki z dostepem powietrza.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Wzdęcia
FRUKTOZA Z tym mlekiem to chyba niekoniecznie tak jak piszecie. Gdzieś wyczytałem że wzdęcia powstają w wyniku nadmiaru fruktozy w organiżmie. Nadmiar jej ożywia beztlenowe bakterie w jelitach które produkują więcej gazów.
Wg. Wikipediii :
"Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc), jest to monosacharyd (cukier prosty) występujący w owocach i miodzie. Wchodzi w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza).
Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie cholesterolu. W wątrobie fruktoza zostaje przetworzona w glukozę i w tej postaci wykorzystywana jest przez organizm. W spermie fruktoza spełnia rolę materiału energetycznego plemników".
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: nietolerancja laktozy i sacharozy??!!
Kiedy następują wymioty? Tuż po podaniu sacharozy czy później? Sacharoza to
cukier złożony= glukoza +fruktoza. Na chemii znam się bardzo słabo jednak
wiem,że w żołądku sacharoza rozkład się na dwa cukry proste i może to być
reakcja na fruktozę ( nie słyszałam, żeby ktos nie tolerował glukozy). Moje
córki mają nietolerancję fruktozy właśnie i nie wolno im sacharozy z tym że
objawy mamy zupełnie inne.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Co sądzicie o dopajaniu herbatkami HIPPA?
moje zdanie jest takie Ani jedno, ani drugie - herbata zwykła rzecz jasna absolutnie nie, ale i te
granulowane sa zbędne. Na wiekszości wielkimi literami napisane jest "bez
dodatku cukru krystalicznego", a w składzie - glukoza, fruktoza itp
itd...słodkie przeokropnie. Wszystko to po to, by dziecko przywizać do słodkiego
smaku - w koncu ktoś musi potem zjeść te dosładzane kaszki, spałaszowac te stosy
batonów, zelków, mlecznych kanapek, od ktorych uginaja sie sklepowe półki, ktoś
musi wypić te kubusie, pysie, cole i inne wynalazki. A zaczyna sie od
granulowanej herbatki od 1.mca zycia...Do picia jest woda, gorąco ją polecam.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Jak zrobić galaretkę z czerwonych porzeczek?
Na razie to mi mąż wyjadł porzeczki z krzaków
Chciałam zaserwować córci jakiegoś "żywego" owoca,więc dodałam do kaszki jagód
i malin.Nawet pyska nie otworzyła.Spróbowałam i faktycznie-beznadziejne i
kwaśne.Może dosłodzić glukozą/fruktoza?
Martwię się troche bo tylko słoiczki i słoiczki,zdecydowanie gardzi moją
kuchnią.Na razie jest to nawet wygodne-otwieram i już,no ale co potem?
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: podroz z dwumiesieczniakiem
E tam ,cachemire, przesadzasz. Macierzynstwo jest booooskie, pisaly
tu dziewczyny, chocia zmoze ja jestem malo obiktywn,a bo nasze
dziecko jest dlugo oczekiwane.
glowa do gory, bedzie spoko! dlaczego myslisz ze bedzie plakac? a
moze polubi wojaze? moj najdluzsza podroz jaka przezyl to 20-40 km
nad morze, i spi jak susel w samochodzie. pamietaj,zeby zabrac albo
picie, np wode z glukoza/fruktoza, albo przystawiac dziecko w czasie
startu i ladowania, bo inaczej ja rozbola uszy ( musi przelykac zeby
wyrownac cisnienie, a przeciez jej gumy do zucia nie dasz,ahahahah )
placze duzo malutka? nie macie kolek przypadkiem? albo np
nieuporzadkowany rozklad dnia? u nas zaczyna sie normowac, odkad
staram sie zeby kazdy dzien mial podobny rozklad do poprzedneigo.
czytam Tracy HOgg we wloskiej wersji i jestem pod wrazeniem, ze
dziala!!! szkoda ze nie wiedzialam o tej ksiazce wczesniej, tzn ze
podaje " rozklad jazdy" dla dziecka, slyszalam od znajomych o niej,
ale fragmentarycznie. moglam zaczac od szpitala, a tak to
przeszlismy droge przez meke, w pierwszych tygodniach...
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: soczki czy woda z glukozą??? a moze sama woda??
Cukry to inaczej węglowodany.
Cukier - w powszechnym użyciu słowo to oznacza sacharozę, główny składnik cukru
buraczanego; pod względem chemicznym dwucukier.
Glukoza jest monosacharydem, paliwem dla mózgu.
Soczki "bez dodatku cukru" nie są _dosłodzone_ sacharozą/glukozą, ale mają w
sobie cukier owocowy, fruktozę, także monocukier; ponadto inne węglowodany, na
przykład celulozę.
Glukoza, fruktoza, sacharoza, wszystkie mają kiepski wpływ na zęby. I na
apetyt, jeśli podawane sa miedzy posiłkami, a zwłaszcza przed. Cukier to
kalorie, energia i paliwo.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: kisielek z jakich owocow?
KISIEL NA SOKU
Składniki:
Porcja pełna ok.220ml:
-50ml zimnej wody
-175ml soku
-2 dość pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
lub
Porcja deserowa ok.140ml:
-25ml zimnej wody
-120ml soku
-1 pełna łyżeczka mąki ziemn.
Wykonanie:
W zimnej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Zagotować sok i odstawić z gazu. Wlać płyn z mąką i wymieszać. Zagotować szybko mieszając i... gotowe
KISIEL Z OWOCÓW ok.220ml
Składniki:
-1/4 do 1/2 szkl. owoców (maliny, porzeczka czarna, jagody, starte jabłko, żurawiny itp.) zaleznie od kwaśności (kwaśnych mniej)
-zimna woda
-2 pełne łyżeczki maki ziemniaczanej
-glukoza, fruktoza, cukier w razie potrzeby i wg zapotrzebowań
Wykonanie:
wsypać do szklanki owoce i do pełna nalać wody oraz wsypać glukozę, to zagotować. Rozrobić w odrobinie zimnej wody makę ziemniaczaną. Owoce zestawić z gazu i wlać do nich roztwór mąki, szybko wymieszać i zagotować cały czas mieszając.
Smacznego
Pozdrówki
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: nowe pokarmy a kupki i kolka
mój mały też miał straszne kolki. Ustąpiło dopiero jak wykluczyliśmy wszelkie
dodatki cukru - dopuszczalne : maldodekstryna,glukoza, fruktoza. No i
oczywiscie mleko bezlaktozowe (sojowe) lub np. bebilon pepti. Co jakiś czas
próbowałam coś z cukrem ale kolki dalej się pojawiały po spozyciu. Ok 5-6
mieś. mu minęło i wszystko gra
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: zaczynam się wkurzać... :-(
Nie wiem, pierwszy raz slysze o stevii, ale wrzucilam do googli i pierwszy link: http://217.29.194.213:8093/opinion/op_ec.html przeczy, jakoby byla nieszkodliwa.
A drugi http://www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/slodzi.htm wrecz przeciwnie - mowi o samych zaletach ;))
"(...) Badano także toksyczność surowca i jego wpływ na procesy metaboliczne organizmu, reprodukcję itp. Eksperymenty przeprowadzone na szczurach karmionych paszą z dodatkiem stewiozydów w ilości 0,28%, 1,40% i 7% nie wykazały ich ujemnego wpływu na płodność, przebieg ciąży i zdrowotność młodych. Stwierdzono pewien wpływ stewiozydów na przemianę węglowodanów. Pierwsze badania w tym zakresie wykonane w Paragwaju wykazały, że po podaniu wodnego ekstraktu z suszonych liści (bez określenia dawki) u 25 dorosłych osób nastąpiło po 6-8 godzinach zmniejszenie poziomu glukozy we krwi o 35,2% w stosunku do stanu wyjściowego. Okazało się także, że Stevia rebaudiana ma właściwości przeciwbakteryjne. Z wydzielonych chromatograficznie 8 niezidentyfikowanych związków zawartych w ekstraktach z liści, 2 okazały się aktywne przeciwko różnym szczepom bakterii, szczególnie Pseudomonas aeruginosa i Proteus vulgaris. Pozostale miały właściwości słodzące, a tylko nieznaczną aktywność bakteriostatyczną. Zaletą stewiozydów jest ograniczanie próchnicy zębów powodowanej przez Streptococcus mutans. Dlatego warto zastąpić nimi popularne cukry (glukoza, fruktoza) w różnych preparatach doustnych (pasty do zębów, płukanki). Stewiozydy nie mają większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Miesięczny okres picia herbaty z liści Stevia rebaudiana przez 18 osób w wieku 18-40 lat nie spowodował znaczących zmian. Stwierdzono jedynie nieznaczne (9,5%) obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych, jednak dane z literatury na ten temat są dosyć skromne. " Nie wiem, sami ocencie ;) Pozdr Kafka, na szczescie nieslodzaca.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: dieta optymalna - zamierzam zacząć
Witajcie. Muszę się trochę wziąć za siebie bo przez ostatnie dwa lata przytyłam jakieś 15 kilogramów (stopniowo, nie po jakiejś diecie) i końca nie widać. Przy okazji odchudziłabym też TŻ-ta. Przejrzałam sobie rozmaite diety i chyba zostaje dla mnie optymalna. Nie lubię się głodzić i są rzeczy z których za nic nie zrezygnuję z jedzenia. Mam pytania dotyczące kilku produktów jeżeli chodzi o dietę optymalną, czy mozna je jeść czy też okaże się że nie i dieta optymalna nie jest dla mnie. Cukier, ciasta, makarony i ziemniaki, chleb - to jest mi całkowicie zbędne,
Super.
ale serów, nabiału i mięsa oraz warzyw nie wyrzeknę się za nic.
Też OK. W diecie istotne też są jajka, a zwłaszcza żółtka.
Więc dalej lista produktów co do których mam wątpliwości czy można - oliwki, pistacje, surowe warzywa, przyprawy (sól, pieprz i zioła), koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, drób (kurczak, indyk), biała kiełbasa.
Oczywiście, że można.
Do picia jak rozumiem może być herbata (owocowa też?, cukru nie używam) i woda.
Można i owocową. Istotą diety jest unikanie nadmiaru węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych (glukoza, fruktoza - np. słodkie soki, słodkie owoce itd.).
Poczytałam troszku na temat tej diety, ale nadal mam wątpliwości. Będę wdzięczna z ustosunkowanie się do tej listy.
Polecam linki: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79
i poszczególne tabele produktów, ponieważ należy orientować się ile czego zawierają zjadane produkty: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=4
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Koncerny farmaceutyczne
On Thu, 17 Nov 2005 11:35:18 +0100, Konrad Brywczyński wrote: Trapez <trapezwpSPAMPR@poczta.wp.pl%napisał(a) w news:1r43x3cavn6w3.rcaoonpfekiv$.dlg@40tude.net:
| To nie chodzi o resztę związku, ale o inne związki, które naturalnie razem | z nim wysępują. Przemysłowe produkty (cukier, biała mąka, biały ryż) są | tych składników pozbawione i dlatego organizm zużywa własne zasoby gdy coś | takiego spożywasz. To jest jedna z przyczyn otyłości w krajach | uprzemysłowionych. Ludzie jedzą dużo, ale co z tego jak organizm nie ma | jak tego trawić poprawnie bo żarcie jest wyjałowione i nie można się tym | najeść w małej ilości z powodu braku większości potrzebnych składników. Co jest potrzebne do trawienia sacharozy lub glukozy?
Cytata : Trawienie węglowodanów rozpoczyna się w jamie ustnej. W ślinie występuje enzym amylaza, który rozszczepia łańcuchy skrobi do maltozy. Następnie pokarm wymieszany ze śliną przechodzi do żołądka gdzie w środowisku kwaśnym pod wpływem jonów H+, rozkładane są dwucukrowce (sacharoza, laktoza). W wyniku tego oddziaływania powstaje glukoza, fruktoza i inne cukry proste. Cukry proste nastepnie przenikają do krwi i z krwią dostają się do wątroby. W wątrobie w wyniku różnych procesów przekształcają się w glikogen. Glikogen gromadzi się w wątrobie i różnych innych narządach, stanowiąc rezerwę cukrową dla całego organizmu. Gdy nastąpi niedobór glukozy we krwi, wątroba natychmiast oddaje potrzebną ilość glikogenu przerobionego na glukozę. Koniec cytaty :)
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: cukry redukujące
Mam pytanie: które cukry sa cukrami redukującymi? jakieś przykłady z
Wszystkie cukry proste, np. glukoza, fruktoza, ryboza... a także duża czesc oligosacharydów,ale sacharoza na pewno nie.
Kazik W.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Stezenie procentowe celulozy
A czy celuloza jest rozpuszczalna w wodzie :) Może glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza...... Ale celuloza mi śmierdzi watą i drewnem.
to od dzis robimy roztwory wodne BaSO4 - zaczynamy od 10% - kto zrobi?
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Chemia po raz drugi - pomocy!!!
www.google.pl
Mówię Ci - jak wpiszesz glukoza/fruktoza/fermentacja/utlenianie [oczywiście nie
wszystkie naraz] to Ci wyskoczy masa stron ;p
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: węglowodany i cukry
Tak, zawzwyczaj pod pojeciem "cukry" kryja sie cukry proste i dwucukry - tak jak wymienilas - glukoza, fruktoza + sacharoza. Reszta z tej puli weglowodanow, ktore zostaly po odjeciu cukrow, to skrobia.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Slodycze bezcukrowe :-o
cukru to one może nie zawierają, ale na pewno maja tłuszcz, więc niewiele
skorzystasz.
Aspartam- polipeptyd
glukoza, fruktoza-cukry
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: co jest niezdrowego w cukrze??
do memphis Sacharoza (cukier najpopularniejszy) jest cukrem zlozonym (glukoza+fruktoza).
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Jak to jest z laczeniem bialek i wegli?
kolagen, prolaminy, gluteliny, pepsyna (enzymy)...
glukoza, fruktoza, sacharoza, skrobia...
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Jabłko- naturalna szczoteczka do zębów
Biały cukier, to cukier jarzynowy. Faktycznie - porównać się nie da :D Nie
uczyli cię w szkole, co to jest glukoza, fruktoza i sacharoza? I skąd się biorą
i po co są?
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: jak to jest z tą dietą???
> Wracając do stwierdzenia marci o tym że cukier jest potrzebny do
> rozwoju dziecka - tak, ale w naturalnej postaci
Moment. Nie "cukier" tylko węglowodany. Różne węglowodany. A z nich najmniej
potrzebne jest przeładowywanie diety dziecka cukrami prostymi -np. glukozą,
fruktozą, galaktozą. Jako, że galaktoza wchodzi w skład dwucukru bardzo
popularnego w naszej diecie - laktozy (występuje w mleku) należy uważać także z
laktozą. Nietolerancja laktozy, to najczęściej wynik właśnie nietolerancji
galaktozy.
Węglowodany są niemal w każdym produkcie żywnościowym. Wszystkie w procesie
trawienia są przekształcane w glukozę. A zatem redukcja maksymalna cukrów
prostych nie tylko nie zaszkodzi dziecku, ale jak najbardziej jest wskazana i tyle.
Węglowodany powinny dostarczać 55-60% wartości energetycznej dziennej racji
pokarmowej dorosłego człowieka i powinny być to węglowodany złożone! najlepiej
takie, których cząsteczki zbudowane są z wielu sacharydów prostych połączonych
ze sobą wiązaniem glikozydowym. Związki te organizm trawi powoli, dzięki czemu
uwalnianie są do krwi stopniowo i nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy
we krwi. Energia w odpowiedniej ilości jest zatem przez cały czas dostępna dla
komórek. Tymczasem zjadanie cukrów prostych powoduje gwałtowne uwalnianie dużych
ilości tych substancji i dosłownie bombardowanie nimi komórek. A chwilę później
przychodzi gwałtowne obniżenie poziomu cukru.
Do najlepszych źródeł węglowodanów należą razowe produktu zbożowe: makarony
razowe, grube kasze, pieczywo wieloziarniste, razowe i typu graham, ryż brązowy
lub dziki.
Owoce zawierają bardzo duże ilości fruktozy, dlatego nie należy ich podawać
dziecku w dużych ilościach.
A teraz - czy stosować dietę, czy nie? Stosować. Przede wszystkim
niskowęglowodanową. Jeżeli dziecko ma drożdżycę - stosować bezwzględnie.
Jakakolwiek terapia by nie była prowadzona, gdy dziecko ma nie wyleczony układ
pokarmowy, efekty będą marne.
Co do diet bezkazeinowych i bezglutenowych, powinien wypowiadać się lekarz z
danego ośrodka prowadzącego dziecko.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: mięso,orzechy,masło,mleko sojowe,ryżowe
do calgaryjki Hej,
a propos ksylitolu, przeczytałam artykuł dr Janusa chyba z 10 razy i często do
niego wracam. Był i nadal jest moim przewodnikiem w walce z drożdżakiem. Ale co
do kwestii ksylitolu zgodzić się niestety nie mogę. Doświadczyłam działania
ksylitolu na swoim organizmie, niestety z opłakanym skutkiem. Reakacja jaka
zaszła po zjedzeniu ksylitolu (ciasta i ciasteczka) była, jak w przypadku
zjedzenia cukru (sacharozy, fruktozy, miodu), piorunująca. Tylko i wyłącznie tak
reaguję na cukier (nawet ukryty pod glukozą, fruktozą w miodzie, słodach itp. ).
Ja mam (miałam!) do czynienia z ksylitolem, słodami, fruktozą od dwóch lat
(nieświadomie stosowałam święcie wierząc, że przecież, to nie CUKIER) i co? I
lipa! Dopiero z artykułu dowiedziałam się, że trzeba odstawić każdy cukier, co
zaś uczyniłam, z rewelacyjnym skutkiem! Do kosza poszło moje trzymiesięczne
poświęcenie, solidność, pieniądze i nadzieje, przez świąteczne wypieki na
ksylitolu!Wypieki, na które czekałam, bo ksylitol przecież można jeść!A których
nie musiałam wcale robić, gdybym tylko wiedziała, że ksylitol wcale obojętny dla
organizmu NIE JEST! Dla mojego organizmu!A skoro nawet dla jednego nie jest, nie
powinno się umieszczać info, że jest zgoła inaczej!
Poza tym, jak już pewnie wcześniej przeczytałaś, znalazłam w necie (na forum
alergie, również) wiadomości, że ksylitol, to cukier (substancja słodząca)
odżywiająca drożdżaka. Tak więc dla mnie opinie o ksylitolu nie są ewidentnie
jednomyślne, co powinno już dać do myślenia, ale o tym dowiedziałam się za
późno... Tak, przyznaję, jestem rozgoryczona, ale i bogatsza w kolejne
doświadczenie i wiedzę, a wiedza, to władza. Pozbierałam się, zaczynam wszystko
od początku ... niestety.
Mnie ksylitol nie służy i poczuwam się w obowiązku poinformować o tym. A decyzję
każdy przecież podejmuje sam.
P.S. Jeżeli jest obojętny, to dlaczego w ulotkach napisane jest, że zmienia ph,
a nawet niszczy candidę, na przykład? Obojętny, to obojętny...
Pozdrawiam.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: podaję smalec roczniakowi
puza1 napisała:
> raz że nie wiem czy tłuszcz wieprzowy dla takiego malucha jest OK .
A w czym tłuszcz wieprzowy jest Twoim zdaniem gorszy, "bardziej niebezpieczny"
itd. od innego tłuszczu? To który tłuszcz uchodzi za bezpieczny dla mniejszych
dzieci, a który dopiero dla większych?
> > prawie , ale tyle zrozumiałam że w zasadzie trzeba by było się
zdecydować -
> albo tałuszcze albo węglowodany bo troche tego i troche tego (czyli tzw.
umiar)
>
> jest dla organizmu niedobre.
Niezupełnie tak. Dziecko potrzebuje i tłuszczów i weglowodanów, no i koniecznie
białek. Jak każdy człowiek, tyle, że w nieco innych proporcjach, ze względu na
to, że dziecko intesywnie rośnie i rozwija się. Węglowodany są dla dziecka
również ważnym źródłem energii. Ważne jest żeby wśród weglowodanów, które
podajesz nie było cukrów prostych (glukoza, fruktoza, czyli odpadają owoce i
słodycze) i sacharozy (cukier w cukierniczce). To raz. Dwa, wazne by dieta
Twojego dziecka nie byla zdominowana przez weglowodany, żeby nie jadło głownie
kasz,kleików, warzyw o wysokiej zawartości weglowodanów (np. ziemniaki),
pieczywa, żeby nie dodawać wszędzie zagęszczaczy, nie faszerowac kisielkami,
kaszkami, deserkami.
Co do Nutramigenu i innych hydrolizatów to ja obecnie jestem przekonana, ze
podobnie jak inne mleka w proszku, STYMULUJĄ alergię. Ubolewam nad tym, bo moje
dziecko póki co też dostaje hydrolizat. Uważam, że nalezy za wszelką cenę
probowac odejśc od nich (jesli to możliwe), a jeżeli nie to przynajmniej
pilnować, by ograniczyć węglowodany i zwiekszyć tłuszcze w reszcie jedzenia.
Iza.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: danonki co powiecie dobre/złe?
Naturalnych jogurtów nie lubi. Wolę dać danonka zamiast czekolady, albo ciastka.
A co do cukru - to przecież nic sztucznego, sacharoza, glukoza, fruktoza. Dla
mnie zdrowsze od dosładzanych napojów aspartamem, czy innym podobnym świństwem.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: vita glucan dla 4-latka?
Ja bym zmienił lekarza. Oni ostatnio jakieś schizy dostają, jakby nie czytali ulotek syfów które przepisują. Poszedłem do internistki z infekcją górnych dróg oddechowych a ona mi przepisała clarityne do ustnie i inny Tafen do nosa. Obydwa preparaty osłabiają mechanizmy obronne. Czy ona chciała zebym dostał czegoś gorszego????????
Ale nic to wrócmy do betaglucanu:
"VITAGLUCAN jest preparatem witaminowo-mineralnym zawierającym Beta 1,3-D-glucan (Beta-glukan) - polisacharyd pozyskiwany z grzyba jadalnego zwanego boczniakiem ostrygowatym (Pleurotus Ostreatus). Beta-glukan to związek należący do grupy rozpuszczalnych polisacharydów, występujący również w komórkach drożdży, w owsie oraz w takich grzybach jak shitake i mitake. Beta-glukany pozyskiwane z grzybów są przedmiotem intensywnych badań między innymi nad ich działaniem przeciwnowotworowym.
Beta-glukan to związek o szczególnych właściwościach aktywizowania makrofagów - komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu. Makrofagi stanowią pierwszą linię obrony organizmu w przypadkach różnego typu infekcji (bakteryjnych, wirusowych) oraz innych czynników obniżających sprawność systemu immunologicznego (przemęczenie, nieprawidłowa dieta, stres, wolne rodniki). Beta-glukany to również cenna frakcja błonnika wpływającego na obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL.
Obecne w preparacie witaminy C i E oraz cynk wzmacniają efekty działania Beta- glukanu."
No wiekszego zestawu bzdur nie widzialem dawno.
1) "Beta-glukan to związek należący do grupy rozpuszczalnych polisacharydów" jesli rozpuszczalny polisacharyd to znaczy ze to wielocukier, czyli nie cukier prosty tylko złożony ale rozpuszczalny.
2) "Beta-glukany to również cenna frakcja błonnika" a to juz zaprzeczenie powyższego. bo akurat błonnik z zasady to nierozpuszczalny polisacharyd, przykladem jest celuloza czyli budulec roslin.
Ogolnie co to jest polisacharyd? jest to wielocukier czyli zadna czarnomagiczna substancja. taka sama jak skrobia, sacharoza, czy inne maltoza. poprostu substancja która po strawieniu zamienia się cukry proste, glukoza, fruktoza i kilka innych.
Jako chemik powiem wprost: SZKODA FORSY, w cukierniczce znajdziesz tansze polisacharydy
Jeszcze jedno, pisza ze to z boczniaka, czyli ktos wpadl na swietny pomysl wysuszyc boczniaka wsadzic w pastylke i sprzedać z 1000% zyskiem.
A jak wiadomo grzyby nie maja w sobie wiele istotnych skladnikow, a owe polisacharydy są w każdym grzybie bo to ich budulec.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Fruktoza
[Pisałam na ten temat, ale powtórzę:
www.wprost.pl/ar/104856/Kon-trojanski-kalorii/?I=1269
"Długotrwałe przyjmowanie fruktozy sprzyja nadmiernej syntezie
tłuszczu w wątrobie, jej stłuszczeniu, a także powstawaniu tzw.
zespołu metabolicznego, objawiającego się otyłością brzuszną i
zaburzeniami przemiany materii - mówi dr Magdalena Białkowska z
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Jeszcze 30 lat temu, gdy
fruktoza stanowiła 1 proc. cukrów używanych w przemyśle spożywczym,
tylko jedna na sto osób miała problemy z nadwagą. Dziś na nadwagę
cierpi w Polsce 30 proc. dorosłych i prawie 10 proc. dzieci.
Fruktoza używana w przemyśle spożywczym podnosi poziom triglicerydów
we krwi, powoduje wzrost ciśnienia tętniczego i nie hamuje
wydzielania greliny, substancji wytwarzanej w żołądku, której
nadmiar nasila apetyt. U osób, które nie mają odpowiedniej ilości
enzymów trawiących fruktozę (ta przypadłość dotyka co najmniej 30
proc. Europejczyków), cukier ten staje się pożywką dla bakterii
beztlenowych. Wydzielają one substancje drażniące i powodują nie
tylko biegunki, wzdęcia i bóle brzucha, ale także tzw. zespół jelita
drażliwego."
Fruktoza jest bardzo silnym czynnikiem miażdżycorodnym,
przyczyniającym sie do powstania zespołu metabolicznego (zespołu X)
ajprenal.physiology.org/cgi/content/abstract/290/3/F625
Do tego tekstu (Praktyczne aspekty niefarmakologicznego leczenia
cukrzycy typu 2, Przew Lek 2003, 6, 4, 66-77; autorzy: Anna Czech,
Anna Rubiec, Małgorzata Bernas,)
www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=8&article_id=406&magazine_subpage=FULL_TEXT
trzeba się logować, ale zacytuje fragmenty:
3) węglowodany oczyszczone, szybko wchłanialne, szczególnie
sacharoza i potrawy zawierające dużo sacharozy, a także dekstryny,
maltoza, laktoza i cukry proste jak glukoza, fruktoza i
mannoza należy zastępować przez stosowanie węglowodanów złożonych
(skrobi) razem z włóknem pokarmowym;
Produkty żywnościowe zawierające dużo cukru. Są to różne produkty
lub potrawy z reguły zawierające obok dużej ilości cukru dużo
tłuszczu. Są więc także bogato kaloryczne. Często nie przynoszą one
istotnych wartości zdrowotnych poza walorami smakowymi i tuczącymi.
Mogą przyczyniać się do hiperglikemii, zaburzeń w profilu tłuszczów
w surowicy krwi, jak podwyższenie stężenia cholesterolu i
trójglicerydów i glukozy we krwi oraz do powstawania otyłości.
Takich produktów zarówno osoby bez cukrzycy, jak i szczególnie
chorzy na cukrzycę powinni unikać lub też uzyskać w tej sprawie
indywidualną poradę u dietetyczki. Należą tutaj:
– słodkie wina i likiery,
– cukierki,
– napoje słodzone, dżemy bogato cukrowe (50 proc.), konfitury i
marmolada,
– słodzone produkty mączne, w tym słodkie,
– ciasta, torty, kremy,
– owoce,
– słodzone i owocowe jogurty, mieszanki mleczne (milk shake)
– słodzone soki owocowe,
– guma do żucia słodzona,
– różne produkty hałaśliwie reklamowane jako odświeżacze, generatory
energii w formie batonów, tabliczek do jednorazowego spożycia
zawierających syropy, nektary, mleko pełne, śmietanę, orzechy,
czekoladę,
– lody, mieszanki lodów ze śmietaną – słodzone,
– słodzona deserowa żelatyna,
– czekolada, czekoladki, pomadki, nadziewane ciastka,
– słodkie desery,
– pudding, sorbety,
– produkty z dużą ilością fruktozy,
– miód, cukier,
– różne specjalne przemysłowe produkty dietetyczne, zalecane jako
bogato energetyczne,
– mleko skondensowane."
I jeszcze jedne artykuł
www.almamedia.com.pl/pliki/PW/2001/1/PW_2001_1_21.pdf
(Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie
Dziecka 2001, 3, 1, 21-23;Sacharoza i fruktoza a hipertriglicerynemia
autor: Dorota Szostak-Wêgierek, Zakład Żywienia Klinicznego
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Konkluzja: "Hipertriacyloglicerolemia sprzyja miażdżycy poprzez
wiele mechanizmów. Spożycie fruktozy nasila triacyloglicerolemię,
a wysiłek fizyczny łagodzi ten efekt"
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: Działam!
> regulamin pt jak zyc,co robic,jak sie zachowywac w takiej a w takiej
> sytuacji,
Taka instrukcja obsługi Kasioldy; postępowanie zgodnie z instrukcja umożliwi
długie bezawaryjne działanie? ;-)
> a co studiujesz??
Kulturoznawstwo, wcześniej angielski (koledż)
> czyzby tez mialy duzo cukru??
Jest cukier i cukier; specjalistą nie jestem, ale trzeba by się przyjrzeć
cukrom prostym (m.in glukoza, fruktoza) i złożonym (m.in sacharoza).
Cukrów jest cała masa, ale niektóre spalamy i przerabiamy na energię (mózg
odżywia się wyłącznie cukrem), inne służą do trawienia np. białek czy innych,
jeszcze inne zmieniają się w tkankę tłuszczową. A z indeksem chodzi głównie o
podnoszenie się po posiłku ilości cukru we krwi a potem wydziela się insulina i
cukier spada. Z tym, że jeśli cukru jest za dużo i za często, te skoki są zbyt
gwałtowne, trzustka nie wyrabia z produkcją insuliny i dzieją się różne groźne
rzeczy. No i jak poziom cukru we krwi po gwałtownej dostawie spada, organizm
chce go podnieść i czasem apetyt na coś slodkiego wynik właśnie stąd. Aha,
jeśli po posiłku ok pół godziny chce Ci się poootwornie spać, oznacza to, że
nie jset dobrze. Tzn, cukier z insuliną wariują we krwi. Więc dobrze robi, na
początek, sprawdzenie indeksów różnych pokarmów, no i cóż... Ograniczaniu ich w
mądry sposób. Może poszukam jakichś linków i zamieszczę... Wiesz, bo ja sie na
tym nie znam, ja tłumok humanista ;-)
> tez mialas problem z tym czy tak sama z siebie zmienilas przyzwyczajenia??a
jak
>
> jest teraz?
Teraz jest ok (leki ;])
Oj, miałam problem, miałam... nadal mam, tylko jakoś na razie mi idzie (puk puk
w niemalowane)... jak ja to zmieniłam... jakoś kilka razy poszłam głodna spać,
rano jadłam jakieś śniadanie typu jajka, twarożek... bez chleba.
Wiem, co mi pomogło... Przypomniałam sobie, eureka. ZUPY. Zaczęłam robić
przeróżne zupy warzywne, z mięsem i bez mięsa. Ale bez ziemniaków, makaronu i
ryżu (jesli ryż czy kasza, to naprawdę minimalna ilość - do łyżki na gar zupy),
bez sztucznych przypraw typu Vegeta (cukier). Za to mnóstwo warzyw, czasem
posiekanych, czasem startych, posiekane gotowane mięso...Przyprawiane po
mojemu, na ostro... Baaardzo sycące, łatwe do dawkowania i nie usypiające.
I po jakimś czasie zaczęłam próbować komponować sensowne posiłki... Schudnąć
nie schudłam, ale też nie o schudnięcie mi chodziło. Aha, no i nie przytyłam.
Za to, mówiłam, napady na słodycze minęły daaawno. Jakoś tak jak mnie naszło na
słodkie, robiłam popcorn z solą na przykład lub racuchy (ok, z cukrem, ale
podejrzewam, że nie w takiej dawce jak w batonach) No i uwierzyłam, szczerze i
w głębi serca, że baton to nie jest przekąska dla głodnego. Batony są be.
Uzależniają. Wielkie koncerny uzależniają ludzi po to żeby robić fortuny. -
Takie moje afirmacje ;-) Jasne, jak sie bardzo chciało słodkiego, to kupowałam.
Ale zauważyłam, że jeśli kupiłam kinder bueno powiedzmy, w poniedziałek, to we
wtorek chęc kupienia batonika była wieksza. W środę kupowałam juz tabliczkę
czekolady. I trzeba było się odtruwać i wściekać przez kilka dni zanim
przeszło. Aha, te same objawy miałam, jak jeszcze zdarzało mi się pić napoje
gazowane typu Cola czy Pepsi. Light czy full flavour, bez znaczenia... No i z
bąbelkowanych (jakichkolwiek) zrezygnowałam. Nawet woda bez bąbelków.
> uzywac..jutro wydrukuje i zaniose..moze dostane prace..
trzymam kciuki
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: to teraz mam problem : Swieta....
Znalazłem coś na temat ksylitolu, a ponieważ są tam też przepisy więc pozwalam
sobie wcisnąć ten temat tutaj
Ksylitol - cukier, który leczy !
Jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W
jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto
węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w
przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z
minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy
indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków.
Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego
starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany
jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa
przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi
likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez
przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest
przepłukiwanie rozpuszczonym
w ślinie ksylitolem jamy ustnej- nawet już po umyciu zębów). Stosowanie
ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii
powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza wystepowanie alergii,
astmy i infekcji zatok . Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym
bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi
owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida
albicans -
w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru.
Zaleca się spożywanie do 15 g Ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki). Wskazane jest
dochodzenie stopniowe do tej ilości!. Zbyt duże spożycie bez przygotowania
może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki jest
potrzebny na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika.
Dlatego też nie należy podawać Ksylitolu dzieciom ze względu na niedojrzałość
enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do
40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej.
Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych.
Oto dwa przepisy:
Mleczko sezamowe - 2 łyżki tahiny (masła sezamowego), 1 łyżeczka ksylitolu, 1
filiżanka wody. Tahinę i ksylitol zmiksować z małą ilością wody. Uzupełnić wodą
o dowolnej temperaturze do pojemności jednej filiżanki.
Chałwa naturalna - 2-3 łyżki tahiny, 1-2 łyżeczki ksylitolu, 1-2 łyżki
przegotowanej wody (ewentualnie kilka kropel cytryny, 1 łyżeczka dowolnych
bakalii). Ksylitol rozpuścić w wodzie. Roztwór dodawać małymi porcjami do masła
sezamowego, ucierając masę do zgęstnienia. Pozostałe składniki smakowe można
dodawać według własnych upodobań.
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: ASTMA - jak zatrzymać malutki katar?
Jeżeli chcesz się dowiedziec więcej o tłuszczach w ogóle, możesz przeczytac np.
te wątki:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20186329&a=20186329
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=19889920&a=19913930
Dlaczego Twoim zdaniem to co napisanu tu o tłuszczach przeczy temu co wiadomo
na temat alergii? Alergolodzy rzeczywiście uważają, że w przypadku alergików
niewskazane sa wywary mięsne, czy żółtko. Jednak jeżeli chodzi o tłuszcze w
ogóle zdecydowanie zaleca się podawac jej dzieciom, również tym alergicznym.
Mówi się o tym, że obecnie dieta dzieci jest zbyt uboga w tłuszcze i o tym, ze
około 50% energii u dzieci powinno pochodzic z tłuszczów.
Słodkość mleka jest spowodowana laktozą, a nie glukozą czy sacharozą. Laktoza
jest głownym cukrem wchodzącym w skład mleka kobiecego.
Spożywanie dużych ilości zwłaszcza cukrów prostych (glukoza, fruktoza) czy
sacharozy (dwucukier powstały z połączenia glukoy i fruktozy) jest niekorzystne
dla organizmu - powoduje nagłe skoki glukozy we krwi, a co za tym idzie nagłe
skoki insuliny, potem z kolei nagły spadek insuliny .
Słodycze sa szczególnie niedobre - tam weglowodanom prostym zwykle towarzyszą
tłuszcze - najgorszy zestaw.
Wiadomo, że wprawdzie nie jest możliwe uczulenie na cukier, ale za to często
cukier pogarsza alergię. Uważa się, ze prawdopodobnie ze względu na uczulającą
Candidię albicans, która żywi się cukrem. Możliwe, że mechanizm tego jest
jeszcze inny. Tak czy inaczej cukier dla alergików nie jest dobry.
Tłuszcze a astma - badania naukowe wyraźnie wskazujaązwiązek pomiędzy spożyciem
tłuszczu przez dzieci a zachorowalnościa na stmę. Sprawa jest jasna - niedobór
tłuszczy sprzyja astmie. Dyskusyjne jest jedynie czy mają to byc tłuszcze
nasycone, czy nienasycone. Są jednak prace pokazujące zwiększoną zachorowalność
na astmę dzieci żywionych margaryną (czyli tłuszcze wielonienasycone, w dodatku
utwardzane).
Zrobisz oczywiście jak zechcesz, ale ja radziłabym Ci na początek przede
wszystkim wyeliminować sacharozę (biały cukeir) - wywal słodycze, słodzenie
herbaty, słodzone napoje itd. I myślę, że z tym zgodza się wszyscy.
Wyeliminowałabym również dżemy, Nesquik, miód. No i zwiekszyłabym ilość
tłuszczu w jedzeniu.
Od siebie mogę Ci tez zaproponowac namiar na "mojego" Chińczyka, o którym mowa
w tym wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=19889920&a=19889920
Pozdrawiam,
Iza
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: O kurna, przeczytajcie!
O kurna, przeczytajcie! Mam kolejnego "njusa". Znowu męczę, trochę długie, ale ile zabawy...
Tekst ze strony optymalnych "Almanach Żywienia". Zapomniałabym dodać,że
rządzi tam pani Krysia.
A oto odpowiedź w dziale FAQ na pytanie o wegetarianizm:
"Wegetarianizm
Od dawna już znana jest powszechnie dieta wegetariańska z wieloma jej
bardziej czy mniej radykalnymi ograniczeniami. Generalnie wszystkie odmiany
wegeterianizmu odrzucają spożywania mięsa co jest podstawą diety. Wśród
licznych nurtów należy wymienić laktoowowegetarian, którzy dopuszczają
spożywanie przetworów mlecznych i jaj ptaków a rezygnują z produktów
pochodzących z ciał zwierząt. Bardziej radykalnymi są laktowegetarianie,
zjadających wyłącznie produkty roślinne oraz mleko czy sery. Najbardziej
restrykcyjnym odłamem wegetarian są weganie odrzucający wszelkie potrawy
pochodzenia zwierzęcego, łącznie z mlekiem, a żywią się jedynie owocami,
warzywami oraz produktami mącznymi.
Początek ekspansji wegetarianizmu przypada na lata 60-te XX wieku. Pierwotnie
łączył się on z młodzieżowymi ruchami pacyfistycznymi, które dążyły m. in. do
humanitarnego traktowania zwierząt. W miarę upływu czasu wielu lekarzy i
dietetyków uznało diety bezmięsne za zdrowe, ponieważ znacznie ograniczyły
spożywanie tłuszczu. Obecnie po ok. 40 latach praktycznie żaden lekarz nie
poleca diet bezmięsnych jako zdrowe, ponieważ są one sprzeczne z naturą i po
dłuższym czasie stosowania muszą doprowadzić do pewnych zaburzeń.
Człowiek jako drapieżnik nie może odżywić się w sposób charakterystyczny dla
niższych gatunków. W przyrodzie istnieje tzw. łańcuch pokarmowy, który
rozpoczyna się od roślin a kończy na człowieku będącym ostatnim jego ogniwem.
Jest znamienne, że gatunki znajdujące się na pewnym poziomie łańcucha mogą
odżywiać się tylko tymi leżącymi pod nimi. Roślinożercy (np. krowa) nie są w
stanie trawić mięsa, natomiast nawet drapieżcy mogą spożywać pewne produkty
roślinne po ich termicznej obróbce (np. psy żywione ryżem). Człowiek stosując
na samym szczycie może wykorzystywać praktycznie wszystkie ogniwa łańcucha
pokarmowego.
Istnieją również pewne cechy fizjologiczne i anatomiczne świadczące o
przystosowaniu człowieka do określonego modelu żywienia. Bardzo łatwo jest
wymienić cechy budowy ludzkiego ciała świadczące o naszej mięsożerności
(obecność kłów, krótki przewód pokarmowy), jednak skupię się na mniej znanych
a oczywistych przemianach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie.
Jednym z podstawowych składników odżywczych jak wiadomo jest białko. Jakość
białka ocenia się porównując zawartość aminokwasów egzogennych (tych, których
organizm nie może syntetyzować) w spożytych pokarmach z zawartością tych
składników w pokarmach gwarantujących dobry stan odżywienia. Im bardziej
podobne są porównywalna wartości, tym wyższa jakość białka. Optymalni wiedzą
o tym z książek dr J. Kwaśniewskiego jednak powyższe dwa zdania zaczerpnięte
są z obowiązującego podręcznika do biochemii. W tymże podręczniku czytamy, że
najlepsze białka znajdują się w jajach czy mięsie.
Białka zawarte w roślinach wykazują niedobory pewnych niezbędnych aminokwasów
i aby je wypełnić trzeba równocześnie dostarczyć inny rodzaj białka (tzw.
białka komplementarne czyli uzupełniające) np. fasola + pszenica. W takich
przypadkach ilość spożywanych białek musi być wyższa. Nadmiar aminokwasów
jest rozkładany a nie magazynowany. Powstający przy tym amoniak jest
toksyczny dla wszystkich zwierząt. U ludzi jest on przekształcony w mocznik,
który jest mniej niebezpieczny.
Diety bezmięsne zawierają duże ilości cukrów prostych a zwłaszcza fruktozy,
która w wątrobie jest prawie w całości przetwarzana na trójglicerydy a te na
cholesterol LDL. Dodatkowo niekorzystny jest hamujący wpływ nadmiaru tego
cukru na syntezę ATP, który to związek jest najlepszym nośnikiem energii w
organizmie. Dodatkowa fruktoza jest również odpowiedzialna za rozwój zaćmy w
soczewce oka, zwłaszcza u chorych na cukrzycę.
Do niedawna jeszcze wszyscy dietetycy zgodni byli co do korzystnego wpływu
błonnika na przewód pokarmowy, który poprzez działanie drażniące, pobudza
perystaltykę. Jak wiadomo diety roślinne zawierają jego duże ilości. Jest on
ważnym źródłem energii u zwierząt trawożernych, jednak w organizmie człowieka
praktycznie nie może być trawiony ze względu na odmienny skład flory
bakteryjnej. Obecnie coraz częściej pojawiają się w fachowym piśmiennictwie
doniesienia o rakotwórczym działaniu błonnika, co nie powinno dziwić, gdyż
podstawowa zasada onkologii mówi, że każde substancje drażniące mają takie
działanie.
Na dietach wegetariańskich najważniejszymi związkami wchłanianymi z przewodu
pokarmowego są glukoza, fruktoza i galaktoza. Główną drogą spalania glukozy
jest tzw. szlak pentozofosforanowy, który u człowieka i innych naczelnych
wykazuje niedobory enzymatyczne i aby je obejść niezbędne jest dostarczenie
witaminy C, co nie jest konieczne u innych ssaków. Wskazuje to, że nie jest
naturalnym mechanizmem pozyskiwania energii dla człowieka.
Zwierzęta trawożerne wykazują również inną cechę metabolizmu spożywanych
pokarmów, która nigdy nie występuje u zwierząt trawiących produkty mięsne.
Każdy związek chemiczny (B, T czy W) musi być najpierw przetworzony na
acetylo-CoA, który u człowieka powstaje z tzw. pirogronianu. W przypadku
przeżuwaczy takie szlaki metaboliczne nie są możliwe i dlatego w ich żwaczu
ze spożywanych produktów powstaje octan, który jest bezpośrednim źródłem
acetylo-CoA.
Przedstawione fakty jednoznacznie wskazują na odmienne mechanizmy rządzące
metabolizmem człowieka i zwierząt z niższych szczebli łańcucha pokarmowego.
Informacje zawarte w powyższym tekście są ogólnie dostępne. Ja skorzystałem z
mojego ulubionego podręcznika tzn. "Biochemii Harpera", Wydawnictwo Lekarskie
PZWL 1998 (strony 182, 219, 259, 264, 268, 275, 383, 778)
Przemek (lek. med. Przemysław Pala)"
Przejrzyj resztę wiadomości
Temat: "Wspomagacze" w leczeniu...
W leczeniu Boreliozy dieta odgrywa bardzo ważną rolę dlatego pozwolę sobie
wspomnieć coś o Ksylitolu który ma korzystne działanie. Głównie jest dobrym
zamiennikiem dla sacharozy (lepszy w smaku, nie fermentuje)ale także wspomaga
układ odpornościowy i ogranicza rozwój grzybów.
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa
brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów
6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza
nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w
organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad
14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo
bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała
procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii
niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą,
gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą
konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność
organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł
i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przelknięciem
zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej -
nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma
zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego
oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest
skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter
pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza
rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie
pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie
do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol
może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych
ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach,
warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd
“brzozowym cukrem” i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram
ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu,
produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm
ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość
kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie
istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową
organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w
krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe
jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu
lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat
60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków.
FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje
granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on
całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ponad 25 lat
badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów.
Uzywanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o
wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak
oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Badania, które uzyskały aprobatę 6
narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są
wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też
skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu.
Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu
rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale
także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie
ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być
środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u
chorych na mukowiscydozę.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez
ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi
zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami
bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a
jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie
minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa
wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją,
która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji
słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5
zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organiźmie, a nie
kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).
Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest
jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).
Przejrzyj resztę wiadomości
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plorientmania.htw.pl
|
|
Cytat |
Diabeł: wielki, czarny znak zapytania. Napierski Stefan Debiutuje się do samej śmierci, a i śmierć jest też debiutem. Aleksander Kumor Dla konserwatysty refleksja nad podstawami własnego światopoglądu jest rodzajem profanacji tak samo jak konieczność udowadniania egzystencji Boga jest estetycznym zgorszeniem dla każdego prawdziwie wierzącego; jest wyprowadzaniem irracjonalnej wartości na poziom racjonalny, desakralizacją boskości, której odebrany zostaje urok tajemniczości, bez której nie można pewnie stawić czoła lewicowym czcicielom diabła na ich polach bitewnych rozumu. Georg Quabbe Dlaczego tak często ludzie, dla których bardzo dużo zrobiłeś, ciężko się na ciebie obrażają? Może dlatego, że przypominasz im o ich słabościach. Kirk Douglas, Syn śmieciarza, Autobiografia Aby uwierzyć w drugiego człowieka, należy najpierw uwierzyć w siebie. Żyć w harmonii ze światem widzialnym i niewidzialnym. Odnaleźć prawdziwe oblicze Boga. . . Ale czy miłość jest w stanie uchronić przed samotnością? Nie zapominajmy, że "Bóg ukrył piekło w samym sercu raju". Paulo Coelho
|
|